Grafieken: Difference between revisions

From Wikistatistiek
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
Line 30: Line 30:
<div>
<div>


== Hoe zet ik mijn onderschrift neer? ==


{{onderschrift}}
{{onderschrift}}

Revision as of 14:22, 25 September 2013

Aan dit onderwerp wordt nog gewerkt. Bijdragen aan de wiki? Mail naar statistiek@amc.nl.

Afbeelding1.gif


Kan ik de whiskers van mijn boxplotten veranderen?

Graag wil ik overleggen over het tekenen van een grafiek: met de optie box-plot van spss krijg ik whiskers die niet de 10 en de 90 percentilielen aan geven en dat wil ik wel graag. Kan dat in een ander programma, bijvoorbeeld prism wel?

In SPSS en andere statistische programma's kun je de boxplots inderdaad niet veranderen. Dat is omdat de whiskers by boxplots in principe een vaste lengte hebben en iedereen daardoor weet hoe je ze moet interpreteren. Het is dus niet heel gebruikelijk om daar het 10e en 90e percentiel neer te zetten. Je kunt de grafiek wel in Excel maken op de manier die jij wilt (zie uitleg).

In prism lukt het ook op die manier, maar inmiddels de baas ervan overtuigd dat de spss manier ook goed is!

Hoe kan ik overlappende observaties plotten in SPSS?

Ik ben bezig met het maken van scatterplots, echter zitten in mijn data veel overlappende observaties. graag wil ik wel 1 dot per observatie in mijn plot. Ik weet dat er in SPSS de functie voor jittered observaties in IGRAPH zat. Echter, werkt deze niet (meer?). Via het internet vindt ik iets over GGRAPH als vervanging voor IGRAPH command maar ik vindt geen werkbaar syntax comand.

Op deze webpagina vind je een voorbeeldsyntax voor het maken van een gejitterde plot met GGRAPH. Je kunt de GGRAPH in de menu structuur vinden onder Graphs -> Chart builder. Via de Chart Builder kun je allerlei specificaties aan de plot meegeven. Als je in de resulterende syntax de laatste regel ELEMENT: point vervangt door ELEMENT: point.jitter krijg je gejitterde punten. Let wel op dat de punten zo in zowel x als y richting gejitterd worden. Een andere optie is ELEMENT: point.dodge.symmetric gebruiken, daarmee wordt alleen naast elkaar gezet in de richting waar er dezelfde y waardes waren.



Terug naar OVERZICHT voor een overzicht van alle statistische onderwerpen op deze wiki.

Terug naar KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse.

Hoe zet ik mijn onderschrift neer?

Klaar met lezen? Je kunt naar het OVERZICHT van alle statistische onderwerpen op deze wiki gaan of naar de pagina KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse. Wil je meer leren over biostatistiek? Volg dan de AMC e-learning Practical Biostatistics. Vind je op deze pagina's iets dat niet klopt? Werkt een link niet? Of wil je bijdragen aan de wiki? Neem dan contact met ons op.

De wiki biostatistiek is een initiatief van de voormalige helpdesk statistiek van Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers van Amsterdam UMC kunnen via intranet ondersteuning aanvragen.