Cochran's Q toets

From Wikistatistiek
Jump to navigation Jump to search

Hoe vergelijk ik proporties over drie gepaarde niveaus?

We hebben in ons onderzoek gekeken naar de aanwezigheid van een bepaald type cellen in biopten genomen uit verschillende gebieden van de slokdarm. Bij iedere patiënt hebben we drie biopten genomen (uit ieder gebied 1). De uitkomst van de biopten is dichotoom (wel of geen aanwezigheid van het celtype). De uitkomst was als in de tabel. Hoe test ik of er verschil is over de drie gebieden?

gebied 1 gebied 2 gebied 3
Aanwezig 1 4 12
Afwezig 14 11 3
Totaal 15 15 15

Voor deze vergelijking kun je gebruik maken van Cochran's Q-toets. Hierbij wordt in 1 test gekeken of er verschil is over de drie gepaarde gebieden. Eventueel kun je bij een gevonden verschil inzoomen op vergelijking van 2 gebieden onderling met de McNemar toets.

Waar vind ik Cochran's Q-test in SPSS?

Je vindt de test op twee plaatsen: 1) via Analyze -> Nonparametric Tests -> Legacy Dialogs -> K Related Samples en 2) via Analyze -> Nonparametric Tests -> Related Samples.

Referenties

Klaar met lezen? Je kunt naar het OVERZICHT van alle statistische onderwerpen op deze wiki gaan of naar de pagina KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse. Wil je meer leren over biostatistiek? Volg dan de AMC e-learning Practical Biostatistics. Vind je op deze pagina's iets dat niet klopt? Werkt een link niet? Of wil je bijdragen aan de wiki? Neem dan contact met ons op.

De wiki biostatistiek is een initiatief van de voormalige helpdesk statistiek van Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers van Amsterdam UMC kunnen via intranet ondersteuning aanvragen.