Equivalentie design

From Wikistatistiek
Jump to navigation Jump to search

Aan dit onderwerp wordt nog gewerkt. Bijdragen aan de wiki? Mail naar statistiek@amsterdamumc.nl.

Wat is het verschil tussen een gewone test en een test op equivalentie?

Het verschil komt kortweg neer op het volgende. In een gewone (superiority) test is de nulhypothese 'geen verschil' en de alternatieve hypothese 'wel verschil'. Een kleine p-waarde duidt richting de alternatieve hypothese dus duidt een verschil (bijv tussen groepen) aan. Bij een equivalentie test is de null hypothese dat er juist wel een verschil is (wat een verschil is wordt bepaald door de limit of equivalence). De alternatieve hypothese is dat er geen verschil is. Een kleine p-waarde duidt richting de alternatieve hypothese, dus duidt equivalentie aan (geen verschil tussen groepen).

Ik heb een eenzijdige hypothese getoetst, hoe vermeld ik nu mijn betrouwbaarheidsinterval rondom de effectmaat?

Zie voor uitgebreide uitleg: deze Graphpad Prism helpfile.

Referenties


Klaar met lezen? Je kunt naar het OVERZICHT van alle statistische onderwerpen op deze wiki gaan of naar de pagina KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse. Wil je meer leren over biostatistiek? Volg dan de AMC e-learning Practical Biostatistics. Vind je op deze pagina's iets dat niet klopt? Werkt een link niet? Of wil je bijdragen aan de wiki? Neem dan contact met ons op.

De wiki biostatistiek is een initiatief van de voormalige helpdesk statistiek van Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers van Amsterdam UMC kunnen via intranet ondersteuning aanvragen.