Statistiek rapporteren

From Wikistatistiek
Jump to navigation Jump to search
Auteur dr. ir. N. van Geloven
Co-Auteur
auteurschap op deze site

Hoe rapporteer ik de de resultaten van niet significante bevindingen?

Momenteel zijn wij bezig met het opschrijven van een onderzoek waarbij wij logistische regressie hebben gebruikt. Er bestaat enige twijfel hoe wij deze uitkomsten het best kunnen noteren in het uiteindelijke artikel. Het gaat om de resultaten met een niet significante uitkomst waarbij we nu de p-waarde hebben genoteerd en daarbij de B waarde (wanneer significant noteren we OR en confidence interval).

Er zijn nog steeds veel verschillen in hoe de resultaten van statistische analyses worden getoond. Je zou de volgende insteek kunnen aanhouden: als je een tabel maakt met daarin de resultaten van je analyses, vermeld dan alle getoetste variabelen. Dus ook degenen die niet significant waren. Daarmee laat je duidelijk zien wat er in je model zat en iedereen die later nog eens onderzoek wil doen naar die niet-significante factoren kan precies zien wat er uit jouw analyse kwam. Bij een logistische regressie is vermelding van de combinatie van OR - confidence interval - p-waarde vaak voldoende. De B staat in directe relatie tot de OR (OR=e^B, dakje betekent tot de macht), dus met de een kun je zelf altijd de ander berekenen. Als je de resultaten uit de tabel ook bespreekt in de teksts, dan kun je de significante aanhalen met het getal erbij en de niet significante zonder getallen (die zijn op te zoeken in de tabel).

Let wel op: sommige journals zijn heel streng op overlappende informatie in de tabel en de tekst. In dat geval kies je voor een van de twee manieren. Iig zou ik er voor zorgen dat ook de OR/conf int/p-waarde van niet-significante resultaten ergens genoemd staan.

Hoe rapporteer ik zeer kleine p waarden?

Van een reviewer kreeg ik de volgende vraag:

Statistics are reported to be p=0.00 in several instances. Usually one chooses a priori the risk of a type I error by deciding that p < 0.05 will be considered statistically significant. Some authors report the actual p-value if less than 0.05 to signify a strong probability that the null hypothesis is wrong. If p-values are to be reported, the necessary number of digits must be reported, e.g. p<0.001 or similar, but the p-value should not be abbreviated to 0.00 unless the test actually returns this value, highly unlikely.

Wat kan ik het beste rapporteren?

In het algemeen is afronden ok, alleen als er dan 0.00 uitkomt is onduidelijk of dit bijv is 0.004 of 0.0000000000000000000000000000001 is. Het beste kun je zo'n getal rapporteren met meer cijfers achter de komma (0.004), of met bijvoorbeeld <0.001 wanneer er nog steeds nullen zijn op 3 cijfers achter de komma.

Richtlijnen

Aanvullende bronnen


Klaar met lezen? Je kunt naar het OVERZICHT van alle statistische onderwerpen op deze wiki gaan of naar de pagina KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse. Wil je meer leren over biostatistiek? Volg dan de AMC e-learning Practical Biostatistics. Vind je op deze pagina's iets dat niet klopt? Werkt een link niet? Of wil je bijdragen aan de wiki? Neem dan contact met ons op.

De wiki biostatistiek is een initiatief van de voormalige helpdesk statistiek van Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers van Amsterdam UMC kunnen via intranet ondersteuning aanvragen.